Dongens Mannenkoor

Text Size

Dirigent

janterpstra2012Jan Terpstra werd geboren op 11 juli 1962 in Dreischor, Zeeland. Op 8 jarige leeftijd begon hij te spelen op corhoorn bij de
dorpsharmonie Crescendo. Met z’n tiende jaar stapte hij over op trompet en kreeg hierin lessen van Paul van Belzen aan de Muziekschool in Goes. Als voorbereiding op het Conservatorium begon hij op zijn 15e jaar met pianoles bij Ellengard Jense op de Muziekschool in Zierikzee en priveles slagwerk bij Ad den Dekker.

Jan startte zijn Conservatorium opleiding op trompet, maar stapte na drie jaar over op hoofdvak Piano. Hiermee behaalde hij in 1992 zijn Docerend Musicus diploma bij de docenten Alexander Hrisanide en Jacques de Tiege.

Op zijn zoektocht naar een diepere beleving van de klank en meer inzicht in de werking van de klank kwam hij terecht bij de Hongaarse klanksjamaan en sjamanistisch kunstschilder Jóska Soós de Sóvàr. Jóska is een meester in het werken met de klank. Hij leerde Jan onder andere het gebruik en de werking van Tibetaanse klankschalen, sjamanentrommel en het zingen van mantra’s.

Inmiddels leerde Jan het bespelen van de didjeridu, het traditionele blaasinstrument uit Australië. Hij reisde o.a. naar Australië, Zwitserland en Londen om zich te bekwamen bij aboriginals meesters in het bespelen van de didjeridu. Zie www.didjeridu.nl

Vanaf 1996 begon zijn dirigeerloopbaan. Bij verschillende koren en orkesten werkte hij als dirigent.

Hij behaalde zijn Praktijkdiploma HaFadirectie bij Jan Cober en Hardy Mertens in 2004 en rondde de 2 jarige cursus Dirigeren Lichte Muziek bij Maino Remmers af in 2005.

Zanglessen volgt hij bij Daniela Bloem-Hubatka auteur van het boek The Old Italian School of Singing.

Alle Conservatorium opleidingen volgde hij bij het Brabants Conservatorium in Tilburg.

In 2015 volgde hij de Kurt Thomas cursus voor dirigenten.

Momenteel is hij dirigent bij:  Dongens Mannenkoor., De Liederenkring uit Udenhout, Koor ExpresZo uit Geffen, Muziekenergiek in Breda.

Daarnaast geeft hij pianoles, didjeridules en didjeriduconcerten.

Zie ook zijn website http://www.terpstramusic.nl of via zijn facebookpagina: https://www.facebook.com/terpstramusic

Toekomstige evenementen